MENU
Wortel

Roei giftige stoffen met wortel en tak uit

Jaren lang onderzoek op planten richtte zich vooral op het bovengrondse gedeelte van de plant. De bladeren nemen volgens die onderzoeken giftige stoffen op via de poriën in hun bladeren. Dat de plant uit meer bestaat dan bladeren, werd hier niet in meegenomen. Hoe het mogelijk is dat ook de wortels van de plant zorgen voor een schonere lucht? Een tipje van de sluier: De aangetrokken bacteriën en schimmels dragen er het meest aan bij.

Eerder onderzoek

Zoals gesteld, richtte veel voorgaand onderzoek zich op het bovengedeelte van de plant. Uit onderzoek is gebleken dat de luchtkwaliteit binnen vaak nog slechter is dan buiten. Dit kan komen door de verschillende vluchtige organische stoffen die binnenshuis vaak voorkomen. De planten nemen deze giftige stoffen op en zetten dit om in zuurstof. Dit proces vond volgens eerder onderzoek vooral via de verschillende poriën in de bladeren plaats.

Huidig onderzoek

Sinds een plant niet alleen uit bladeren bestaat, heeft de wetenschap haar pijlen de afgelopen jaren ook op de wortels gericht. En wat blijkt? Ook onder de grond heeft de plant verschillende luchtzuiverende eigenschappen verscholen. Zowel de wortels als de bacteriën en schimmels rond deze wortels, zorgen voor een schonere lucht. Volgens Zuid-Koriaans onderzoek in 2008 nemen de wortels van de plant zelfs met afstand meer schadelijke stoffen op dan de bladeren ervan. De uitleg hiervoor is dat de micro-organismen de hele dag door werken en de plant zelf alleen bij daglicht ‘wakker’ is.  Zo roei je de giftige stoffen in de ruimte dus met behulp van tak en wortel uit.

Bron: Intogreen

Mobilane B.V.

  • Broekweg 3, 3956 NELeersum
  • Postbus 2, 3956 ZR Leersum
  • +31(0)343 42 08 65
  • info@mobilane.nl

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.