MENU
Groene plantenwand Saxion

Studenten onderzoeken effecten groene plantenwand

In Hogeschool Saxion in Enschede vindt een uniek onderzoek plaats. Studenten van de opleiding Business, Building & Technology voeren gedurende 3 jaar metingen uit naar de effecten van een verticale groene plantenwand van 8 m2 in de school. Groenspecialist Moooz uit Beltrum heeft de installatie verzorgd.

Metingen

Studenten Bouwkunde en Bouwtechnische bedrijfskunde verrichten verschillende metingen en voeren onderzoeken uit op gebied van geluidsabsorptie, fijnstofopname, ventilatie, luchtvochtigheid en zuurstofproductie. Ook op technisch vlak bekijken de studenten hoe de groene wand verder verbeterd en verduurzaamd kan worden. Daarnaast worden de belevingseffecten van levend groen, zoals comfort en sfeer, op de gebruikers van de ruimte in kaart gebracht.

Systeem

De samenwerking tussen Moooz en Saxion is tot stand gekomen via Stichting Pioneering, die zich inzet voor vernieuwing van technologie en ondernemerschap in de regio Twente. Ivo de Groot van Moooz: “Wij zijn bijzonder blij met deze unieke aanpak en iedereen is geweldig benieuwd naar de resultaten van het onderzoek.” Moooz kiest voor het LivePanel systeem van Mobilane uit Leersum. De Groot: “Dit onderhoudsarme systeem springt eruit qua techniek, duurzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding.” De verwisselbare plantcassettes zijn ingeplant met snelgroeiende en luchtzuiverende plantsoorten zoals Epipremnum, Scindapsus pictus “Silvery Ann” en Asplenium Nidus. Omdat de ruimte geen daglicht heeft, zijn er speciale daglichtlampen aangebracht. De Groot: “Eén ding is zeker, de plantenwand is meteen al de populairste werk- en ontmoetingsplek binnen de school…!”.

Subsidie

De Nederlandse overheid stelt in 2017 subsidie beschikbaar waarmee schoolbesturen extern advies kunnen inhuren voor verduurzaming en vergroening van schoolgebouwen voor het verbeteren van het leer- en werkklimaat. Klik hier voor meer informatie over de subsidie.

Beplanting in deze LivePanel

Dit project in de media

Mobilane B.V.

  • Broekweg 3, 3956 NELeersum
  • Postbus 2, 3956 ZR Leersum
  • +31(0)343 42 08 65
  • info@mobilane.nl

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.