MENU
Biodiversiteit

De ins en outs van biodiversiteit

Biodiversiteit

Biodiversiteit, een veel besproken woord, maar wat betekent het nou eigenlijk? Biodiversiteit is een ander woord voor biologische diversiteit. Het gaat hier om de verscheidenheid aan levensvormen op aarde. Grofweg kun je hierbij denken aan micro-organismen, planten en dieren. Hoe uitgebreider de biodiversiteit, hoe gezonder het ecosysteem. De biodiversiteit wordt door onderzoekers nauwlettend in de gaten gehouden en daarbij regelmatig vergeleken met de beschikbare historische gegevens.

Stand van zaken

Op dit moment is Zuid-Amerika het continent met de meest uitgebreide biodiversiteit. Brazilië gaat hier aan kop met Colombia stipt op twee. De biodiversiteit in Nederland staat echter meer onder druk. Het aantal soorten neemt door de jaren heen sterk af. Zo waren er in Nederland in het jaar 1950, 1400 soorten hogere planten. Sindsdien zijn hiervan 70 uitgestorven en zijn 500 in aantal/oppervlakte ernstig achteruitgegaan. Het aantal broedvogelsoorten is in dezelfde periode met een derde afgenomen.

Zowel in Nederland, in Europa als wereldwijd is veel oorspronkelijke natuur verloren gegaan. Door drukfactoren zoals landgebruik en versnippering is de populatieomvang van inheemse soorten gedaald. Sommige soorten zijn zelfs helemaal verdwenen. In Nederland is het verlies aan oppervlakte en kwaliteit van oorspronkelijke natuur aanzienlijk groter geweest dan gemiddeld in Europa of de wereld. De laatste decennia lijkt deze afname in Europa te vertragen en in Nederland tot stilstand gekomen te zijn. Mondiaal vindt biodiversiteitsverlies nog steeds plaats door de achteruitgang van natuurlijke bossen, natuurlijke graslanden en savannes.

Eten en gegeten wordenBiodiversiteit

Het plaatselijke ecosysteem bestaat onder andere uit verschillende voedselketens. Hoe groter de biodiversiteit hoe meer en uitgebreider de voedselketens. De voedselketens bestaan uit het principe van eten en gegeten worden. Zoals de afbeelding suggereert is de ene soort afhankelijk van de andere soort. Mist er een schakel in de keten, dan breekt de keten en moet het organisme op zoek naar een andere keten of sterft op die plaats uit. Het belang van behoud en uitbreiding van de biodiversiteit behoeft hier dus geen uitleg.

Air Bee ’n Bee

Biodiversiteit en ecosystemen bestaan niet alleen in de bossen en op de hei. Ook in steden is biodiversiteit alom vertegenwoordigd. Natuurlijk heeft de natuur het in steden wel moeilijker om te overleven en heeft het hier en daar een duwtje in de rug nodig. Met onze Air Bee ’n Bee campagne richten wij ons op het onderdak van de organismen die zich vrij laag op de ladder bevinden. Deze insecten onderhouden niet alleen uw Mobilane Kant en Klaar Haag, zij zijn ook nog is onmisbaar voor de biodiversiteit in uw omgeving. Zo staat uw tuin straks niet alleen in volle bloei, maar is het ook vergeven van de verscheidenheid aan diersoorten! Kijk hier voor meer informatie over onze Air Bee ’n Bee campagne!

Air Bee 'n Bee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruikte bronnen:

http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003084.html

http://www.clo.nl/indicatoren/nl1440-ontwikkeling-biodiversiteit-msa

http://opleid.info/hoofdstuk-6–ecologie.html

http://www.biodiversiteit.nl/biodiversiteit-is-levensbelang/wat-is-biodiversiteit-waarom-is-belangrijk

Mobilane B.V.

  • Broekweg 3, 3956 NELeersum
  • Postbus 2, 3956 ZR Leersum
  • +31(0)343 42 08 65
  • info@mobilane.nl

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.